maandag 13 januari 2014

Muzo dag 1

Muzo-dag 1:

Vandaag, 7 januari 2014, starten we met de module 'Muzische school'. De module staat volledig in het thema van de jaren '60.

Om 9 uur stonden we met z'n allen verzameld op de Vrijdagsmarkt in Gent met enkele jaren '60 accessoires zoals: een hippiebroek, een brilletje, een haarband , ... Niemand wist wat hem of haar te wachten stond. In de felle wind stonden we te wachten op de verlossende uitleg van een van onze docenten.

 


Rond half 10 wisten we wat ons vandaag te doen stond. De groep werd verdeeld in 3 groepjes. Elke groep startte met een andere activiteit, daarna werd er doorgeschoven zodat ieder groepje elke activiteit had gedaan.

Museum van Alijn
Onze eerste activiteit was een rondleiding in het huis van Alijn. Ik had nog nooit gehoord van dit museum. Het museum stelt het dagelijks leven in de 20ste eeuw voor. Eerst werden we ondergedompeld in de filmkamer van het museum om enkele impressies op te doen van de verschillende tijdsperiodes. Vervolgens kregen een rondleiding doorheen de jaren '40, '50, '60, '70 en '80. Telkens werd het decennium voorgesteld aan de hand van een typische huiskamer.







Om de jaren zestig niet te verengen bekeken we ook de decennia die voor en achter de jaren '60 kwamen. Zo kregen we een beter beeld van waar vele dingen hun inspiratie haalden. 


Jaren '50


Hier ziet u een foto van een woonkamer uit de jaren '60. Uit deze woonkamer deden we heel veel impressies op uit de jaren '60. Hieronder volgt een opsomming van typische kenmerken van de jaren zestig die ik ontdekt heb uit de woonkamer.


~ Tiny boeken
~ Veel kleuren als uiting van hun optimisme en geloof in de toekomst
~ Singer naaimachine was hét van hét voor de moderne vrouw
~ Typemachine: vrouwen hadden vaak een job als secretaresse 
~ Babyboom: veel aandacht wordt geschonken aan kinderen door de hoge welvaart
~ Pil: mensen konden aan geboorteplanning doen
~ Pampers en flessenvoeding
~ Vrouwen kleding zich sexy adhv ideaal: Vb. Mini-rokjes, rode lippenstift, haardroger, ...
~ Consumptiemaatschappij: veel invloeden uit Amerika Vb. Coca-cola
~ Veel werkgelegenheid
~ Massaproductie
~ Veel consumptie van vlees
~ Nieuw: zoet Vb. suiker, snoep : was vroeger heel duur
~ Tupperware (vooral in pastelkleuren)
~ Eerste suppermarkt: GB
~ maandverbanden
~ Jeugdcultuur komt tot bloei Vb. jeugdtijdschriften, mode voor de jeugd, muziek, ...
~ Barbie speelgoed








Jaren '70

Bib van Alijn 
Als tweede activiteit gingen we snuisteren in de bibliotheek van Alijn. Daar vonden we heel wat waardevolle en inspirerende boeken die ons nog meer indrukken gaven over het leven in de jaren 60. Ik had nooit gedacht dat de jaren 60 zo boeiend konden zijn. Ik ontdekte pas vandaag dat heel veel dingen uit ons leven van vandaag hun inspiratie of oorsprong vonden uit de jaren 60. KNAP! Niet alleen boeken waren tot onze beschikking maar ook computers met heel wat beeldmateriaal. 

Stadswandeling
Als derde en laatste activiteit van de voormiddag maakten me een wandeling doorheen Gent onder begeleiding van een tablet. In het begin was het even zoeken waar we nu juist naartoe moesten maar vanaf dan verliep alles zeer vlot.
Doorheen de toch stonden er vijf muzische opdrachten op ons te wachten. Jammer genoeg door tijdsgebrek konden we slechts 3 van de 5 opdrachten vervullen.


Film 'Hair'
Na de middag keken we met z'n alle gezellig naar de film 'Hair' om te zien hoe het leven er aan toeging in de jaren 60. Een toffe afsluiter voor een beschouwende muzische dag!
Onderstaand filmpje vind ik de tofste scene uit de hele film. Veel kijkplezier.







Ik ben helemaal klaar voor de jaren '60 te beleven!